Translate

8 Eylül 2012 Cumartesi

Hüseyin Avni Aker Stadyumu





Hüseyin Avni Aker Stadyumu, Trabzon'da bulunan, Trabzonspor'un maçlarını oynadığı ve 1.  Karadeniz Oyunları'nda ana stat görevini gören, doğal çim zeminli kent stadı.
Stadın normal kapasitesi 20.800 kişidir. 2008'den sonra yapılan eklemelerle bu sayı 24.169'a ulaşmıştır.
Hüseyin Avni Aker Stadyumu, 1951'de yılında 2.400 kişilik yapılmıştır. Daha sonra birçok kez onarım geçirmiştir.Stadda 1981'de büyük bir tadilat yapılmış, 1994'te ise stadın üstü kapatılıp ışıklandırılmıştır.2008'de +1.200, 2010'da +260 kişilik kapasite artışıyla birlikte stad bugünkü halini almıştır. Ayrıca 2008'de yapılan onarımda maraton tribününün üzeri açılmıştır.

Stadın kapasitesi 

Yapılan bir araştırmaya göre, Trabzonspor'un Türkiye çapında 9 milyon civarında taraftarı olduğu ve bu oranla Türkiye'nin en çok taraftarı olan 4. kulübü olduğu verilerine ulaşılmıştır. Hüseyin Avni Aker Stadı Trabzonspor'un maçlarında önemli sayıda taraftar çekmektedir, ayrıca bu stat Türkiye'de biletli izleyici sayısının açıklandığı tek staddır.2011-12 sezonunda 31,870 kişi kapasiteli stadın yaklaşık 18 bin koltuğu yıllık bilet (kombine) olarak satılmıştır.

BJK İnönü Stadyumu




2003-04 sezonunun tamamlanmasının ardından hemen başlayan çalışmalarla İnönü Stadı, yeni bir görünüm kazandı. Zemin indirme projesiyle, tribünler ile saha arasında artık sadece 4 metre uzaklık var. Bu sayede yüzde 50 artışla, toplam koltuk kapasitesi 21,500'den 32,145’e ulaştı.
Kapalı Tribünün'de bulunan basın tribünü, taraftarlardan gelen istek üzerine Numaralı Tribün kısmına alındı. Kapalı Trübünün orta bölümündeki localar, tribünlerle saha arasında bulunan tel örgüler kaldırıldı. Stadın giriş ve çıkışlarını rahatlatmak için kapı sayısı da yüzde 100 artırılarak, 36’dan 72’ye çıkartıldı.
BJK TV için stat içerisinde bir bölüm yapıldı. Ayrıca, tuvalet ve büfelere yenisi eklenerek, bakımları tamamlandı.

Yeni stad projesi [değiştir]

İnönü Stadyumu (Fi-Yapı).JPG
2012 yılı haziran ayı ile birlikte stadın 42.000 kişi olması için çalışmalara başlanması planlanmaktadır, inşaatın tahmini süresi 18 aydır. Maçka Parkı da BJK İnönü Stadyumu'na dahil edilecektir.
Stadın en büyük özelliği üstünün tamamen kapatılabilir gerektiğinde de açılabilir şekilde yapılacak olması. Böylece kar, yağmur ağır zemin rüzgar gibi doğal nedenlerden kaynaklanan olumsuz şartlar İnönü Stadı’ndaki futbolu etkilemeyecek. Stadın üstü yazın istendiğinde açılabilecek. Ana hatları ortaya çıkan projeye göre sahanın zemini 40 metre kuzeye doğru çekilip deniz tarafındaki eski açık tribünün iç tarafına amfitiyatro yapılacak.
Yeni projeye göre BJK İnönü Stadı’nın içinde alışveriş merkezleri, büyük bir otopark, değişik damak zevklerine uygun restoranlar, mağazalar, ofisler, çok amaçlı kullanılabilen salonlar da olacak.
Ayrıca Anıtlar Kurulu ve İstanbul İl Turizm Müdürlüğü ile yapılacak ortak çalışmalar sonucunda stadın tam altından geçen ve gizemini yıllardır koruyan dehlizin turizme kazandırılması da hayata geçirilecek.

Tarihçe [değiştir]

İstanbul'da futbol karşılaşmaları 1910'lu yıllardan başlayarak 1928'e kadar eski Union Club Stadı'nda, 1929-1947 arasında da Fenerbahçe Stadı ile Taksim Topçu Kışlası avlusunda yapılan Taksim Stadı'nda oynanmaktaydı. İstanbul'daki ilk statlar ahşap ve tek tribünlü Fenerbahçe ile Beşiktaş ileOrtaköy arasındaki ilkel görünümlü Şeref Stadı'ydı. Taksim Kışlası'yla birlikte buradaki top sahası da kaldırılınca İstanbul'a büyük ve modern bir stat yapımı önem kazandı.
1939'da İtalya'dan davet edilen ve bu konuda uzmanlığı bulunan dünyaca ünlü stadyum mimarı Paolo Vietti Violi, mimar Fazıl Aysu ve mimarŞinasi Şahingiray'la birlikte stadyum için seçilen Dolmabahçe Sarayı'nın eski hasahırlarının bulunduğu yere uygun bir plan hazırladı. Stadın temeli, 19 Mayıs 1939'da Dolmabahçe Sarayı'nın eski has ahırlarının bulunduğu arazide atıldı. Ancak kısa bir süre sonra II. Dünya Savaşı'nın getirdiği sıkıntılar inşaatı engelledi. Bu nedenle 19 Mayıs 1943'te yeniden bir temel atma töreni yapıldı ve hafriyat işine girişildi. Harap durumda olan hasahırlar kolayca ortadan kaldırılıp hafriyat yapılabildi. Ancak arkada bulunan Gazhane tesisleri en büyük problemi teşkil ediyordu. Mimar Vietti Violi'nin çizdiği planın Gazhane'ya bakan kısmına el sürülemedi. Stadın diğer yerleri plana uygun olarak yapıldı. Ancak stadın Dolmabahçe Sarayı'na bakan yüzündeki büyük demir kapısının iki yanındaki duvara gömülecek tunç rölyefler yapılamadığı gibi, yine bu tribünün sahaya bakan yüzündeki iki küçük kulenin üzerine konulması gereken disk ve cirit atan sporcu heykelleri de yapılıp yerlerine konulamadı. Stadın Gazhane'ye bakan kısmı da yüksek bir taş duvarla kaplandı.
Stada, dönemin Cumhurbaşkanı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşlarından olan İsmet İnönü'nün soyadı verildi. Stadın açılışını, dönemin İstanbul valisi ve belediye başkanı Dr. Lütfi Kırdaryaptı. Stad, o dönemin parasal değeriyle 5,000,000 TL'ye mal oldu.
İnönü Stadyumu, 27 Kasım 1947'de Beşiktaş ile İsveç'in AIK Solna takımı arasında oynanan maçla açıldı. Bu stadyumdaki ilk golü de o zamanlar Beşiktaş’ın futbolcusu olan Süleyman Sebaatmıştır. İlk maç 3-2 Beşiktaşın mağlubiyeti ile bitmiştir.
1947'de açılışında adı İnönü Stadyumu iken 1952'de siyasi nedenlerle adı Mithatpaşa Stadyumu'na çevrildi, 1973'de tekrar İnönü Stadyumu oldu. Beşiktaş JK, açılışından beri bu stadı kullanmaktadır. Kısa bir süre dolmabahçe stadı ismiyle de anıldı.
1998 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile BJK arasında imzalan sözleşme ile 49 yıllığına kiralanmış ve adı Beşiktaş İnönü Stadı olarak değiştirilmiştir. Bu sözleşmeyle BJK İnönü Stadyumu ile ilgili tasarruflarda bulunmaya sadece Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği’nin yetkili olduğu hukuken tescil edilmiştir.
Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş., İMKB’ye yaptığı açıklamada BJK İnönü Stadyumu’nun isminin 2 dönem için Fi-Yapı İnönü Stadyumu olarak kullanılacağını bildirdi. Ancak yapılan antlaşma 30 Aralık 2011 tarihinde Fİ-Yapı tarafından feshedildi.[2]

Kayseri Kadir Has Şehir Stadyumu




Türkiye'nin uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapması projesi kapsamında şehir merkezindeki Kayseri Atatürk Stadı arazisi karşılığı özel bir şirkete yaptırılan UEFA'nın 4 yıldız verdiği stadyumlardan biridir.
32.864 koltuk kapasiteli olarak planlanan stadyum 56.938.000 YTL ilk ihale bedeliyle inşa edilmeye başlanmış ancak ihaleyi kazanan firmanın şartları yerine getirememesi sebebiyle 11.07.2008 tarihinde ihale fesh edilmiştir. Yeniden yapılan ihale sonucu inşasına devam edilen stadyum 8 Mart 2009'da Kayserispor - Fenerbahçe maçı ile hizmete açılmıştır. Stad ismini Kayserili rahmetli iş adamı Kadir Has'tan almaktadır.[1]

Yerel maçlarda 40,458[2] seyirci alabilecek özelliklere sahip olan Kadir Has Stadyumu, uluslararası maçlarda sadece koltuklu seyirciye izin verilmesi nedeniyle 32,864 seyirciye ev sahipliği yapacaktır. UEFA'nın yerel maçlarda ayaktaki izleyiciler için onay vermesinden sonra özellikle son yıllarda yeni inşa edilen stadyumlarda görülen koltuksuz alanlar Kadir Has Stadı'nda da mevcuttur. 1. kat ve 2.kat tribünler arasında kalan bölgelerin tamamı yaklaşık olarak 7.500 ayakta seyirci alabilecek özelliklere sahiptir.


Oyun alanı hariç tamamı kapalı olan stadyumda çelik tavanlara toplam 384 ad. radyan ısıtıcı yerleştirilmiş ve seyircilerin soğuk hava ortamından asgari derecede etkilenmemesi amaçlanmıştır. Estetik yapısıyla dikkat çeken stadyumun alttan ısıtmalı ve otomatik olarak +4 dereceye sabitlenen zemini karın erimesini sağladığı gibi soğuk havalarda sahanın donmasını engellemektedir. Drenaj sistemi sayesinde de zeminde su birikintileri oluşmamaktadır. Stadın dış cephesinin önemli bir bölümü LED sistemi ile ışıklandırılarak[3] dış cephenin istenilen renklere bürünebilmesi hedeflenmiştir.
Kadir Has Stadyumu'nun da yer aldığı Atatürk Spor Kompleksi'nde ayrıca olimpik yüzme havuzu, 1.000 kişilik spor salonu, 1.500 koltuk kapasiteli çim futbol sahası, IAAF standartlarına uygun atletizm pisti ve 3 adet tenis kortu da bulunmaktadır.[2]
Toplam 196.000 metre karelik bir alana kurulan spor kompleksinin içinde yeralan stadyumda 52 adet loca,1 adet 80 kişilk cafe, 1 adet 100 kişilk restoran ve 5.000 metre kare alışveriş merkezi bulunmaktadır.[2] Ayrıca stadyumda 3 tane jeneratör vardır.Bu jeneratörler elektrik kesildiği zaman devreye girip aydınlatmayı sağlayacaktır. Problem çıkması halinde ise 2. ve 3. jeneratörler devreye girecek, onlarında enerjisi bittiğinde depolanan enerji sayesinde 10 dakika daha maç yapılabilecektir. Bu sistem dünyadaki statlarda nadir görülür ve Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip tek staddır.


CEBECİ İNÖNÜ STADYUMU ANKARA




Cebeci İnönü Stadyumu, Ankara'da Cebeci semtinde bulunan koltuksuz 37.000 kişi kapasiteli stadyum. Kapasite bakımından Ankara'nın en büyük 1. Türkiye'nin ise 5. stadıdır.

Kullanan klüpler 

Cebeci İnönü Stadyumu, 3. Lig'de mücadele eden Hacettepe ve Ankara Demirspor'un maçlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Evsahipliği yaptığı önemli organizasyonlar 2005-06 1. Lig'e Yükselme play-off'ları bu stad da yapılmıştır.



İZMİR ATATÜRK STADYUMU





İzmir Atatürk Stadyumu, İzmir'de olimpik bir stadyum.
1971'de Akdeniz Oyunları için inşaa edilmiştir. 51.295[1] kişilik kapasitesi ile,Türkiye'nin en büyük ikinci olimpik stadyumudur. Atletizm için 8 bin metrekarelik bir alanı olan İzmir Atatürk Stadyumu,Türkiye’nin en büyük atletizm sahasına sahip olan stadyumdur.
Stadyum, İzmir'in ev sahipliği yaptığı 23. Üniversite Yaz Oyunları dolayısıla yeniden düzenlenmiş, açılış ve kapanış gösterileri ile birçok karşılaşmalara da ev sahipliği yapmıştır.
Universiade 2005 oyunları için tadilattan geçirilmiştir.
Altay, Karşıyaka ve Göztepe kulüpleri Altay Alsancak Stadı'ndan sonra, İzmirspor ise Buca Belediye Stadı'ndan sonra ikinci tercih olarak bu stadı kullanmaktadır.
1981 yılında oynanan, kazananın Süper Lig'e yükseleceği Karşıyaka-Göztepe mücadelesini 61.060 biletli seyirci izlemiş, bu sayı o dönemde 2. Lig için seyirci rekoru olmuştur.
Ayrıca stadda zaman zaman A Milli Futbol Takımı maçları da oynanmaktadır.
Stad bir dönem Türk Milli Takımının da kalesi olmuştur. 70'li yıllardan sonra milli takım bu stadta uzun süre yenilmeyince uğurlu stad olarak adlandırlmıştır. Bir çok tarihi başarı burada kazanılmıştır. Fakat sonraları önemini yitirmiştir. Günümüzde milli takımın arasıra özel maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. Milli takımın her gelişinde İzmirli futbolseverler biletleri günler öncesinden tüketmekte ve resmi maç isteklerini dile getirmektediler.

ATATÜRK OLİMPİYAT STADYUMU






İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı, olimpiyatlara hazırlık projesi kapsamında Türk atletizmine ve futboluna hizmet etmesi amacıyla yaptırılmıştır.
1999 yılında İstanbul'un Başakşehir ilçesi Altınşehir bölgesinde 584 hektarlık alana Olimpiyat Parkı'nın en büyük projesi olan Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nun yapımına başlandı. 2002 yılında yapımı tamamlanmıştır. Uluslararası futbol şampiyonaları ve dünya atletizm şampiyonalarının yapılabileceği, IAAF, FIFA, IOC şartlarını karşılayan Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nun son düzenlemelerden sonra toplam seyirci kapasitesi 86.092'ye düşürülmüştür.
Her türlü spor, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılabildiği stadyumumuzda, sporcu, antrenör ve eğitimci yetiştirilebilecek alt yapı bulunmaktadır. Ayrıca 9 kulvarlı ana atletizm pistinin haricinde 2 adet ışıklandırılmış antrenman ve atletizm sahası bulunmaktadır. Dünyanın sayılı stadlarıdan Atatürk Olimpiyat Stadı büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmıştır.
İtalya'da "Cribaudo Yayınevi" tarafından 2005 yılında yayınlanan "Stadi Del Mondo" (Dünya Stadları) adlı kitapta dünyanın en büyük ve en önemli stadları arasında gösterilmektedir. Her türlü spor, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılabildiği statta, sporcu, antrenör ve eğitimci yetiştirilebilecek alt yapı bulunmaktadır.
Stadyum bir dönem ilgili kulübün başvurusu üzerine İOOHDK tarafından Galatasaray'ın kullanımına tahsis edilmiştir. Şu anda da belli bir kulüp için üst kullanım hakkı devredilmeyen (kiralanmayan) stadyum, İOOHDK tarafından çeşitli başvurular değerlendirilerek pek çok farklı kulübün/takımın kullanıma verilmektedir. Şu an İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un maçlarını oynadığı stat, 31 Temmuz 2002'de oynananGalatasaray-Olympiakos dostluk maçı ile açılmıştır.
Atatürk Olimpiyat Stadında oynanan ilk Galatasaray-Fenerbahçe derbisini 70.125 seyirci tribündeki yerini alarak izledi ve bu zamana kadar olan derbi izlenme rekoru da bu maçta kırıldı.
2003-2004 ve 2006-2007 sezonlarında Galatasaray İstanbul'daki Şampiyonlar Ligi maçlarını da burada oynadı.
2004'teki Trabzonspor - Gençlerbirliği Türkiye Kupası finali, 25 Mayıs 2005'deki Liverpool - Milan Şampiyonlar Ligi finali, 2009'daki Süper Kupa Fenerbahçe - Beşiktaş karşılaşması ile 2010'daki Süper Kupa Bursaspor - Trabzonspor karşılaşması, bu stadyumda oynanmıştır.

19 EYLÜL STADYUMU




19 Eylül StadyumuOrdu'da bulunan 11.024 seyirci kapasiteli staddır.[1] Stat Orduspor'un iç saha maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk'ün Ordu'yu 19 Eylül günü ziyaret etmesinden dolayı stadın ismi 19 Eylül Stadyumu'dur. Stadyum son genişletilme çalışmasından sonra UEFA standartlarında bir stat olmuştur. Işıklandırması 2010-11 sezonunun ikinci yarısında faal hale gelen stadyumda bir protokol tribünü, iki vip tribünü, iki kapalı tribün, bir engelli tribünü, 760 kişilik misafir seyirci tribünü, iki kale arkası tribünü ve bir maraton tribünü bulunmaktadır

SAMSUN 19 MAYIS STADYUMU







Samsun 19 Mayıs Stadyumu, Samsun'da bulunan ve Samsun GSİM'e ait bir futbol stadyumu. 23 Şubat 1975'te Trabzonspor'a karşı yapılan maçta açılan stadyum o tarihten bu yana Samsunspor'un iç saha maçlarına ev sahipliği yapmaktadır. Stadda ışıklandırma sistemi, stat içi ve dışı kameraları, otomatik barkodlu bilet sistemi ve paratoner mevcuttur. Stadın büyük bölümü UEFA kriterlerine uygundur.
Stadyum ismini, Mustafa Kemal'in Millî Mücadele'yi başlatmak için Samsun'a geldiği tarih olan 19 Mayıs 1919'dan almaktadır. Futbol maçlarının yanı sıra Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin mezuniyet kutlamaları, konserler ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı gibi etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

2008 yılında çim sahayı yenileme, açık maraton tribününe bir çatı ekleme, kapasiteyi artırma ve koltuklandırma çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda stadyumun kapasitesi 17.400'e çıkmıştır.
2011 yılında, 2011-12 sezonu öncesinde yapılan yenileme ve bakım çalışmaları kapsamında ise tribünleri saha ile ayıran kısımdaki tel örgüler kaldırılarak sert plastikten koruyucular yerleştirilmiştir. Ayrıca stat içi ve dışındaki reklam alanlarının LED ekran yapılması için görüşmelerde bulunulmuştur

TÜRK TELEKOM ARENA




Türk Telekom Arena
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Türk Telekom Arena, Galatasaray Spor Kulübü'nün inşaat aşamasındaki Aslantepe Ali Sami Yen Spor Kompleksi içerisinde 15.500 kişilik NBA standartlarında olacak olan kapalı spor salonu ve alışveriş merkezleri(sinema, hipermarket, cafe, bar) ile beraber yer alacak olan yeni stadyumudur. Stadyumun temeli 13 Aralık 2007 tarihinde atılmıştır. Üstü açılır-kapanır olan (52,647) kişilik stadyum ve çevre bağlantı yollarından meydana gelen inşaat şu anda tüm hızıyla devam etmekte olup inşaatın planlanan bitiş tarihi 7 Şubat 2010'dur. Stad 2009-2010 sezonunun ikinci yarısında kullanıma geçecektir. Stad bittiğinde Avrupa'nın en modern stadyumlarından biri olacaktır. Projenin mimarı Mete Arat' tır. İnşa maliyeti 180 milyon €'dur.

Ad 

Galatasaray Spor Kulübü ve Türk Telekom arasında yapılan sponsorluk anlaşması gereğince, 102,5 milyon $' lık ödeme karşılığında, Aslantepe' de yapılan stadyumun adı Süper Lig 2009-10 sezonundan itibaren 10 sezon süreyle "Türk Telekom Arena" olarak anılacaktır. Yıllık 10 milyon dolar ve forma sponsorluğu 5 Yıllık 7 milyon dolardır. Toplam 137,5 milyon dolarlık bir anlaşmadır. Stadyumun loca, VIP ve BS koltukları 21 Nisan 2009' da Galatasaray Adası' nda yapılmıştır ve satışa çıkarılacaktır.

Proje

Aslantepe'de yapılacak olan stadyumun maketi ve avan projeleri 11 Mayıs 2007 tarihinde basına tanıtılmıştır. Projede 52,647 koltuk kapasiteli stadın yeri Aslantepe, Şişli olarak belirlenmiştir. Stadyum Ankara-Edirne otoyolunun (TEM) kuzeyinde yer alacak. Oldukça eğimli bir yapısı olan bu arazide en yüksek tepeye oturtulan stadyumun oryantasyonu kuzeydoğu - güneybatı yönündedir.
Stadyum Avrupa'nın en modern 10 stadyumu arasına girmesi beklenmektedir. İç yapısı itibarıyla Almanya'nın Gelsenkirchen kentinde bulunan Veltins-Arena'ya ve koltuk, skorborduyla ise Allianz Arena' ya benzemektedir. Stadyum, konser, toplantı, kongre gibi organizasyonlarda (58,000) kisiye hizmet verebilecektir. Ancak stad futbol müsabakalarinda ise güvenlik nedeni ile sadece (52,647) kişi'yi agirlayacaktir.
Projede, olası bir İstanbul depremi göz önüne alınarak üstü kapandığı anda kolaylıkla hastaneye çevrilebilecek. Şişli Etfal Hastanesi’nin yeni binalarının da stadın hemen yakınına yapılacak olması dolayısıyla bu bölge İstanbul’un en önemli acil yardım merkezlerinden birine dönüşecektir Ayrıca stadın önünde metro istasyonu yapılacak metroda geçecektir.

Stadyum Boyutları 

Stadyumun tabanı bir elips şeklindedir. Enine ekseni 190 metre, boyuna ekseni ise 228 metredir. Toplam saha boşluğu çekmeler ile beraber 10000 metrekare olacaktır ve stadın tribünleri ise iki kademeli olarak yapılacaktır. Oturum alanı yaklaşık 43000 metrekare olacaktır. İnşaatta genelde dökme beton kullanılacaktır. Tribünler ise prekast döküm ile gerçekleşecektir. Dolaşım alanlarının stat duvarından itibaren 15-20 m olması düşünülmüştür. Stadın etrafındaki trafik alanı da göz önüne alındığında toplam inşaat alanı 80 bin metrekareye ulaşmaktadır.

Saha ve Tribünler 

Tribünlerin sahaya yakınlığı da UEFA kriterlerine uyacak şekilde en yakında olacaktır. Türk Telekom Arena' da yaklaşık olarak kale arkası tribünler için 8,2 m Kapalı ve VIP tribünleri için 6,2 m olması planlanmıştır.
İki kademeli olarak yapılacak tribünlere gelindiğinde alt kademe tribünlerin yaklaşık 20 derece eğimli olması planlanmıştır. Üst kademe tribünlerin ise, eğiminin yine yukarıdan tüm sahayı taç çizgisi de dahil görülebilmesi için 34 derece olarak yapılması planlanmıştır. Basamakların kot yüksekliği alt kademede 25cm olması planlanmıştır. Kot yüksekliği üst kademede ise eğim 34 derece veya üstünde olduğundan dolayı otomatikman 45cm olarak planlanmıştır.
Stadın iç tasarımına tekrardan döndüğümüzde iki tribün kademesi arasındaki boşluklarda 2 kat olmak üzere localar yapılacaktır. Localar haricinde toplam 1500 kişiye hizmet sunabilecek restoranlar, foodcourt büfeler ve tribünler ile bağlantılı lounge(salonlar) planlanmıştır. Alt ve üst tribünlerin arkalarında dolaşım alanları da yer alacaktır. Dolaşım alanlarında büfe ve tuvaletler bulunacaktır. Kale arkası tribünlerin arkasında da yemek servisi yapan birimler olacaktır. O yerlerin dışa bakan kısımlarında ise idari bölümler yer alacaktır. Planlamaya göre kulübün bir bölümü de orada yer alacaktır. Statta açık loca olmayacaktır.
Stadyumda çeşitli ebatta; 18.5 m², 24 m², 28 m², 42 m² ve 48 m² alana sahip 150 loca bulunacaktır. Ayrıca 4700 kişilik VIP tribünü olacaktır.
Stadı işletecek olan AEG şirketi, Ali Sami Yen Stadı kapanış, Türk Telekom Arena' nın açılış törenleri için sanatçılarla temasa geçerek çalışmalara başlamıştır. 
Stadta, Türkiye ve Avrupa' da bir ilki gerçekleştirilerek, NBA salonlarında sık görülen, tribün katları arasında dijital reklam panoları yeralacaktır.

Stadyum Çatısı

Stadın üzerini istenildiğinde tamamen kapatacak olan açılır kapanır çatı sistemi yapılacaktır. Açılır kapanır kapaklar dolayısıyla hareketi yükü taşıyabilmek için dört adet masif taşıyıcı dış cepheye yerleştirilmesi planlanmıştır. Kıta Avrupa' sı içerisinde ikisi Hollanda’da, üçü de Almanya’da olmak üzere dört tane çatısı açılır–kapanır stat bulunmaktadır. Türkiye'de ilk çatısı açılır kapanır olan stad olacaktır. Bunlar sırasıyla Amsterdam Arena, Arnheim Stadı, Schalke Veltins Arena, Commerzbank-Arena ve Düsseldorf’da bulunan LTU Arena’dır. Ali Sami Yen Spor Kompleksi içerisinde yer alacak stad, Kıta Avrupa' sında açılır – kapanır çatıya sahip altıncı stat olacaktır. Kıta Avrupası haricinde İngiltere' de de Millenium Stadı açılır-kapanır çatıya sahiptir.

Seyirci ve Ulaşım 

Seyirci maksimum 2 dakikada stadı boşaltabilecektir. Metro inşaatı ile burada yapılacak metronun manevra ve park istasyonlarının inşaatı halihazırda devam etmektedir. Stad' ın tam karşısına gelecek olan Aslantepe Metro İstasyonu (Tünel kazısı gerçkleşme: %100, Proje fiziki gerçekleşme %79) ile Aslantepe Türk Telekom Arena arasında mekik hattı kurulacaktır. Metro' nun triyaj istasyonu Aslantepe'de olacaktır. Saatte 45.000 yolcu taşınabilecektir. Metro inşaatı 3 tüp tünel ve yürüyen bantlarla Aslanlı Yol' a bağlanacaktır.
Ayrıca yer altı ve yer üstü olmak üzere stadın altında 3800 araçlık kapalı ve açık otopark bulunacaktır. Tabliyeler şeklinde kademeli olarak inşa edilecek otoparkın %60'ı kapalı geri kalanı ise açık şekilde tabliyeler halinde inşa edilmesi katlı otoparklara göre giriş çıkış da kolaylık sağlayacak. Stadın 3800 araçlık otoparkına ek metro istasyonunun da 3000 araçlık otoparkı olacaktır. Böylece stadın toplam 6800 araç kapasiteli bir otoparkı olacaktır.

Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/galatasaray/253564-turk-telekom-arena-aslantepe-stadi.html#ixzz25tujSH6f

7 Eylül 2012 Cuma

ŞÜKRÜ SARAÇOĞLU STADYUMU

ŞÜKRÜ SARAÇOĞLU STADYUMU

FENERBAHÇE ŞÜKRÜ SARACOĞLU STADYUMU
Fenerbahçemizin efsane stadyumu "Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu"; en gelişmiş hali olan; 50.530 kişi
 oturma kapasitesi ve en son inşa edilen Fenerium Tribünü ile 2006 yılının Nisan ayında taraftarlarımızın hizmetine 
girmiştir. Uzun seneler Fenerbahçe Stadı olarak anılan, Aziz Yıldırım başkanlığındaki yönetim tarafından ise eski
 başkan Şükrü Saracoğlu’nun ismi verilerek Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu adını alan stadımızın mimaris
i dikdörtgen şeklinde ve çim saha boyutu 105x68 metre olup doğal çimdir. Toplamda 36.000 metrekare olan ve 5.440
 kapalı oturma alanı,100 tane VIP Locası bulunan Stadımızın aydınlatma gücü ise 1400 luxtur. Ev sahibi takıma 427 
metrekare, rakip takıma ise 286 metrekare olarak ayrılan soyunma odaları, bunların yanı sıra sağlık odası, delege 
odası, doping test odası, konuklar için resepsiyon odası, 155 masa kapasiteli yazılı basın odası ve 4 adet de ilk
 yardım odası mevcuttur. 
Teknolojinin tüm yeniliklerinin kullanılmasının yanı sıra aynı zamanda bünyesinde Fenerium Mağazaları,
 Fenerbahçe Müzesi, Migros Mağazası, Doğus Grubu’na ait showroomları da barındıran stadyum her gün
 Türkiye’nin pek çok bölgesinden taraftarın uğrak yeri olma niteliğini taşımaktadır. Taraftarlarına 7’den 70’e 
tüm aileleriyle birlikte huzur ve komfor dolu bir atmosferde maç izleme ortamı sağlayan Fenerbahçe Şükrü 
Saracoğlu Stadyumu, sadece Türkiye’de değil;  Avrupa’daki bir çok stadyumdan da daha modern bir donanıma
 sahip olarak dünya stadyumlarının arasındaki yerini alıyor.    













Mehmet Şükrü Saracoğlu (1887 - 1953)


Mehmet Şükrü Saracoğlu, siyaset ve devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin beşinci Başbakanı. 1887 yılında Ödemiş’te doğdu. Mülkiye Mektebi’ni (1909) bitirdikten sonra İzmir liselerinde öğretmenlik yaptı. Birinci Dünya Savaşı yılarında Cenevre Siyasal Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. İkinci dönem çalışmalarına başlayan T.B.M.M.’ye, İzmir milletvekili olarak katılan Mehmet Şükrü Bey, Fethi Okyar hükümetinde Milli Eğitim Bakanı (1924-1925) oldu. 1926’da da Türk ve Yunan halklarının değiştirilmesi amacıyla kurulan Muhtelit Mübadele Komisyonuna Türk delegasyonu olarak seçildi. Dördüncü ve Beşinci İnönü hükümetlerinde Maliye Bakanlığına (1927-1930) getirilen Şükrü Bey, henüz kalkınma programının oluşturulamadığı bu dönemde, Türk ekonomisinin ancak köyden başlatılacak reform çalışmalarıyla kalkınabileceğini ileri sürdü. Bunun yanı sıra memur sınıfının sorunlarına eğilerek personel ve emeklilik kanunlarını yürürlüğe koydu. İktisadi alanda yaptığı işlerden biri de, yabancı bankaların elinde iç ve dış ticaret mevsimlerine göre düşürülen, Türk parasının değerinin korunmasını sağlamasıydı. Bu amaçla Merkez Bankasını kurdu (1930). Aynı yıl sağlığı nedeniyle görevinden ayrılmak zorunda kalınca, Türkiye’nin iktisadi sorunları üstüne inceleme ve araştırma yapmak üzere A.B.D.’ye gönderildi (1931). Dönüşünde Türk Pamuk Sanayii’nin temellerini atan bir rapor hazırladı. 1932’de Osmanlı İmparatorluğu’nun borçlarıyla ilgili sorunları çözümlemek üzere Paris’te yapılan görüşmelerde Türkiye’yi temsil etti ve 1933 antlaşmasını imzaladı. Adalet Bakanlığı (1933-1939) yıllarında, Yargıç ve Avukatlar Kanunu’nu, Suçüstü, İcra-İflas Kanunları’nı yürürlüğe koyması, iş esasına dayanan cezaevleri kuruluş yasalarını uygulamaya sokarak, bu amaca dayalı İmralı cezaevini kurması önemli girişimleri arasındaydı. Saraçoğlu’nun en önemli görevi, İkinci Bayar hükümetinde (1938-1939) ve Saydam Hükümetlerinde (1939-1942) Dışişleri Bakanlığı oldu. 1942’de hükümeti kurmakla görevlendirildikten sonra da (1942-1946) zaman zaman Dışişleri Bakanlığını üzerine almak zorunda kaldı. 
1940’ta İngiliz ve Fransız’ların, Türkiye’yi İtalya’ya karşı savaşa sokma isteklerini reddetti. 1948’de T.B.M.M. başkanlığına seçilen Saraçoğlu 1950’den sonra siyasi hayattan çekildi. 1953 yılında İstanbul’da öldü. 

Kaynak: http://www.msxlabs.org/forum/siyaset-tr/14438-sukru-saracoglu-sukru-saracoglu-kimdir-sukru-saracoglu-hakkinda.html#ixzz25oKFTyt