Translate

8 Eylül 2012 Cumartesi

ATATÜRK OLİMPİYAT STADYUMU






İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı, olimpiyatlara hazırlık projesi kapsamında Türk atletizmine ve futboluna hizmet etmesi amacıyla yaptırılmıştır.
1999 yılında İstanbul'un Başakşehir ilçesi Altınşehir bölgesinde 584 hektarlık alana Olimpiyat Parkı'nın en büyük projesi olan Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nun yapımına başlandı. 2002 yılında yapımı tamamlanmıştır. Uluslararası futbol şampiyonaları ve dünya atletizm şampiyonalarının yapılabileceği, IAAF, FIFA, IOC şartlarını karşılayan Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nun son düzenlemelerden sonra toplam seyirci kapasitesi 86.092'ye düşürülmüştür.
Her türlü spor, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılabildiği stadyumumuzda, sporcu, antrenör ve eğitimci yetiştirilebilecek alt yapı bulunmaktadır. Ayrıca 9 kulvarlı ana atletizm pistinin haricinde 2 adet ışıklandırılmış antrenman ve atletizm sahası bulunmaktadır. Dünyanın sayılı stadlarıdan Atatürk Olimpiyat Stadı büyük organizasyonlara ev sahipliği yapmıştır.
İtalya'da "Cribaudo Yayınevi" tarafından 2005 yılında yayınlanan "Stadi Del Mondo" (Dünya Stadları) adlı kitapta dünyanın en büyük ve en önemli stadları arasında gösterilmektedir. Her türlü spor, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılabildiği statta, sporcu, antrenör ve eğitimci yetiştirilebilecek alt yapı bulunmaktadır.
Stadyum bir dönem ilgili kulübün başvurusu üzerine İOOHDK tarafından Galatasaray'ın kullanımına tahsis edilmiştir. Şu anda da belli bir kulüp için üst kullanım hakkı devredilmeyen (kiralanmayan) stadyum, İOOHDK tarafından çeşitli başvurular değerlendirilerek pek çok farklı kulübün/takımın kullanıma verilmektedir. Şu an İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un maçlarını oynadığı stat, 31 Temmuz 2002'de oynananGalatasaray-Olympiakos dostluk maçı ile açılmıştır.
Atatürk Olimpiyat Stadında oynanan ilk Galatasaray-Fenerbahçe derbisini 70.125 seyirci tribündeki yerini alarak izledi ve bu zamana kadar olan derbi izlenme rekoru da bu maçta kırıldı.
2003-2004 ve 2006-2007 sezonlarında Galatasaray İstanbul'daki Şampiyonlar Ligi maçlarını da burada oynadı.
2004'teki Trabzonspor - Gençlerbirliği Türkiye Kupası finali, 25 Mayıs 2005'deki Liverpool - Milan Şampiyonlar Ligi finali, 2009'daki Süper Kupa Fenerbahçe - Beşiktaş karşılaşması ile 2010'daki Süper Kupa Bursaspor - Trabzonspor karşılaşması, bu stadyumda oynanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder