Translate

8 Eylül 2012 Cumartesi

Kayseri Kadir Has Şehir Stadyumu




Türkiye'nin uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapması projesi kapsamında şehir merkezindeki Kayseri Atatürk Stadı arazisi karşılığı özel bir şirkete yaptırılan UEFA'nın 4 yıldız verdiği stadyumlardan biridir.
32.864 koltuk kapasiteli olarak planlanan stadyum 56.938.000 YTL ilk ihale bedeliyle inşa edilmeye başlanmış ancak ihaleyi kazanan firmanın şartları yerine getirememesi sebebiyle 11.07.2008 tarihinde ihale fesh edilmiştir. Yeniden yapılan ihale sonucu inşasına devam edilen stadyum 8 Mart 2009'da Kayserispor - Fenerbahçe maçı ile hizmete açılmıştır. Stad ismini Kayserili rahmetli iş adamı Kadir Has'tan almaktadır.[1]

Yerel maçlarda 40,458[2] seyirci alabilecek özelliklere sahip olan Kadir Has Stadyumu, uluslararası maçlarda sadece koltuklu seyirciye izin verilmesi nedeniyle 32,864 seyirciye ev sahipliği yapacaktır. UEFA'nın yerel maçlarda ayaktaki izleyiciler için onay vermesinden sonra özellikle son yıllarda yeni inşa edilen stadyumlarda görülen koltuksuz alanlar Kadir Has Stadı'nda da mevcuttur. 1. kat ve 2.kat tribünler arasında kalan bölgelerin tamamı yaklaşık olarak 7.500 ayakta seyirci alabilecek özelliklere sahiptir.


Oyun alanı hariç tamamı kapalı olan stadyumda çelik tavanlara toplam 384 ad. radyan ısıtıcı yerleştirilmiş ve seyircilerin soğuk hava ortamından asgari derecede etkilenmemesi amaçlanmıştır. Estetik yapısıyla dikkat çeken stadyumun alttan ısıtmalı ve otomatik olarak +4 dereceye sabitlenen zemini karın erimesini sağladığı gibi soğuk havalarda sahanın donmasını engellemektedir. Drenaj sistemi sayesinde de zeminde su birikintileri oluşmamaktadır. Stadın dış cephesinin önemli bir bölümü LED sistemi ile ışıklandırılarak[3] dış cephenin istenilen renklere bürünebilmesi hedeflenmiştir.
Kadir Has Stadyumu'nun da yer aldığı Atatürk Spor Kompleksi'nde ayrıca olimpik yüzme havuzu, 1.000 kişilik spor salonu, 1.500 koltuk kapasiteli çim futbol sahası, IAAF standartlarına uygun atletizm pisti ve 3 adet tenis kortu da bulunmaktadır.[2]
Toplam 196.000 metre karelik bir alana kurulan spor kompleksinin içinde yeralan stadyumda 52 adet loca,1 adet 80 kişilk cafe, 1 adet 100 kişilk restoran ve 5.000 metre kare alışveriş merkezi bulunmaktadır.[2] Ayrıca stadyumda 3 tane jeneratör vardır.Bu jeneratörler elektrik kesildiği zaman devreye girip aydınlatmayı sağlayacaktır. Problem çıkması halinde ise 2. ve 3. jeneratörler devreye girecek, onlarında enerjisi bittiğinde depolanan enerji sayesinde 10 dakika daha maç yapılabilecektir. Bu sistem dünyadaki statlarda nadir görülür ve Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip tek staddır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder